Şifalı Bitki ve Baharat Tohumu



Merhabalar,

 
Bugün bloğumuzda bitkiseverlerin en fazla rağbet gösterdiği ve sofralarından eksik etmedikleri şifalı yeşillik ve baharat tohumlarıyla ilgili bilgiler vereceğiz.
 
Tohum Dünyası olarak yıllardır ülkemizde bulunmayan veya az bulunan şifalı yeşillik ve baharat tohumlarının satışını yapmaktayız. Özellikle dar alana sahip ve saksı yetiştiriciliği yapan müşterilerimiz aldıkları tohumlardan yetişen ürünleri taze taze kullanma imkanı buluyorlar. Daha önce bloğumuzda belirttiğimiz gibi geleneksel tohum ( ata tohum ) satışı yapmamızdan dolayı yetiştirilen ürünler hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olmaktadır.
 
Sizlere satışını yaptığımız şifalı yeşillik ve baharat tohumlarının özellikleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.
 
Tohum Dünyası'nda bulabileceğiniz Frenk Soğanı tohumu, Frenk Kimyonu tohumu, Frenk Maydanozu tohumu, Rezene tohumu, Hodan Otu tohumu, Melissa tohumu, karakafes otu tohumu, kırmızı damarlı kuzu kulağı otu tohumu, nane tohumu, adaçayı tohumu, fesleğen tohumu, sarmısak otu tohumu, sap kereviz tohumu, kişniş tohumu, biberiye tohumu, kekik tohumu ve bir çok baharat ve şifalı yeşillik tohumları hem kolay yetişen hem de az alana ihtiyaç duyan türlerdir.Etlerin marine edilmesinden, baharatlı ekmekler yapmaya, kurutularak çay yapımına, yemeklerde ve salatalarda taze taze kullanılmasına kadar bitkisevelerin hem işlerini kolaylaştıracak hem de sağlıklı ürünler tüketmelerine imkan sağlayacaklardır.
 
 
Frenk Kimyonu Tohumu: (caraway seed) (Carum Carvi) Frenk kimyonu faydalı yağlar barındıran iki yıllık bir bitkidir. Yurt dışında bir çok alanda kullanılan bir türdür. Baharatlı ekmek veya peynir yapımında, etleri marine etmede, tatlı yapımında, Bitkinin her bir kısmı kullanılabilir. Kökleri sebze gibi pişirilebilir veya havuç gibi rendelenip salatalarda, yaprakları kurutularak baharat olarak kullanılabilir.
 
Frenk Soğanı Tohumu: (Yaprak Soğan) (Chives) (Allium schoenoprasum) Frenk soğanı boyu 50 cm'ye kadar ulaşabilen çok yıllık bitkidir. Bir çok vitamin ve mineral içerir.
 
Kişniş Tohumu: (Corriander) (Coriandrum sativum) Bitkinin her kısmı yenilebilir ve sağlığa faydalıdır fakat en çok tohumları ve yeşil yaprakları kullanılır. Tohumları baharat olarak, yaprakları şifalı yeşillik olarak tüketilir. Yurt dışında gurme şeflerin vazgeçilmezlerindendir. Vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Kişniş kan basıncını dengeler, kolesterolü düşürür, kalp sağlığını destekler, sindirime yardımcı olur ve bunların yanında sağlığımız için bir çok faydası vardır.
 
Biberiye Tohumu: (Rosemary Officinalis) Özellikle yemeklere aromatik tat katmak için kullanılan bir tür olmakla beraber Biberiye sağlığımız içinde çok faydalı bir türdür. Her mevsim yeşil kalan ve dayanıklı bir türdür. Bu yüzden her mevsim taze taze tüketme şansınız olur. Biberiye organik asitler, glikozit ve uçucu yağlar ihtiva eden bir türdür. 

Kök Rezene Tohumu: (Florence Fennel) (Foeniculum vulgare) Maydanozgiller familyasından iki yıllık bitkidir. Rezene bitkisinin yaprakları yeşillik olarak, kökü sebze olarak ve tohumları çay yapımında kullanılmaktadır. Kök rezene yaprakları içerdiği vitamin ve mineraller ile birlikte çok popüler bir türdür. Tohumlarıyla yapılan çay doğal antibiyotik olarak geçer. Bünyeyi kuvvetlendirir, sindirim sistemini rahatlatır, kolesterole iyi gelir, cilt ve kalp sağlığını kuvvetlendirir. Kısaca Rezene tüm bitki olarak sağlık kaynağıdır.
 
Melissa Tohumu: (Limon Otu- Oğul Otu) (Melissa Officinalis) Nane familyasından biti türüdür. Yaprakları limon aromasına sahiptir. Bitkinin yaprakları kurutularak şifalı yeşillik olarak kullanılır. Yapraklar faydalı yağlar açısından çok zengindir. Melissa sakinleştirici özelliğe sahip bir bitkidir ve özellikle uyku düzensizliklerinde çayı tüketilerek rahatlama sağlanır. 16. yüzyıldan bu yana Melissa hala  popüler şifalı yeşillik türlerinden biri olmaya devam etmektedir.



Dev Kırmızı Yapraklı Hardal Otu Tohumu: (Mustard Red Giant) Geniş yapraklı hardal türüdür.  Maskolin salata karışımlarının vazgeçilmez yeşillik türüdür. Erken hasatla bebek yaprakları hasat edebileceğiniz gibi bekleyerek yaprakları büyüdükten sonra da hasat ederek tüketilebilir. Yaprakları alt kısımları yeşil üst kısımları bordoya yakın koyu renktedir. Bu türün yapraklarının tadı diğer hardal türlerine göre daha hafif ve lezzetlidir. Tohumdan yetiştirmesi çok kolay bir türdür. Hardal yaprakları düşük kaloriye sahiptir. Vitaminler, mineraller ve lif yönünden zengindir. Özellikle içerdiği yüksek miktarda k vitamini ile dikkat çeken bir türdür. 



Hodan Otu Tohumu: (Borage)( Borago Officinalis) Hodangiller familyasından tek yıllık bitki türüdür. Bitki mavi yıldız şeklinde çiçeklere sahiptir ve bu yüzden yıldız çiçeği olarakda bilinir. Güneşli veya yarı bölgede yetiştirilmek için uygundur ve donlara dayanıklı bir türdür. Hodan otu faydalı yağ asitleri yönünden zengin bir bitkidir. Hodan otu yaprakları ülkemizde özellikle turşu yapımında kullanılır. Taze olarak tüketildiğinde afrozidyak etkiye sahiptir. Bununla beraber hodan otu, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir. Soğuk algınlığına karşı kullanılır. İsrar söktürücüdür ve kanı temizler. Hodan  tohum ekimine dondurucu soğuklardan sonra iç mekanda başlanabilir. Yaz sezonu boyunca sürekli hasat yapılabilir.
 
 
Adaçayı Tohumu: (Broad leaf sage) Adaçayı yüzyıllardır şifalı bitki olarak yetiştirilen türlerden biridir. Orta çağda her derde deva olarak tanımlanıyordu. Adaçayı tohumdan yetiştirmesi kolay bir tür olan adaçayının bilinen bir çok faydası vardır. Beyne faydalı olduğu bilinen az miktardaki yeşillikten biridir. Kanı temizler, dinç tutar, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Kışları boğazımız ağrıdığında veya vücudumuzu halsiz hissettiğimizde adaçayı içmemiz iyi gelir. Adaçayı iç mekanda her dönemde yetiştirilebilen bir türdür. Dış mekanda Nisan mayıs aylarında tohum ekimine başlanabilir. 


Saygılarımızla,

www.tohumdunyasi.com.tr


 

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.