Selluka- İzmir Sarmaşığı Tohumu
Merhaba,
Bugün bloğumuzda yıllardır satışını yaptığımız ve en fazla talep gören türlerden biri olan Selluka diğer adıyla İzmir Sarmaşığı hakkında bilgiler vereceğiz.
Bu güzel bitki ülkemizde ve dünyada bir çok isimle anılmaktadır. Ülkemizde selluka, İzmir sarmaşığı olarak bilinen tür dünyada çiçeklerinin görüntüsünden dolayı salyangoz sarmaşığı olarak geçmektedir ve adını Portekizce Vigna Caracalla'dan almaktadır. Selluka yani İzmir sarmaşığı bitkisi her ne kadar ülkemizde çok fazla bilinmese de eski İzmir'lilerin çok iyi bildiği ve bahçelerinde yetiştirdiği bir türdü fakat ne yazık ki şehirlerdeki yapılaşma şekilleri değiştikçe bu güzel bitki de zamanla yok olmaya yüz tuttu. Şimdi ülkemizde tekrar bilinmeye ve yetiştirilmeye başlanması bizleri de bir o kadar mutlu ediyor.
Bitkinin genel özelliklerine gelirsek: Selluka bitkisi daha önce de belirttiğimiz gibi salyangoza benzer beyaz, mor ve bazen krem veya koyu krem renkli göz kamaştırıcı güzellikte ve çok yoğun kokan çiçeklere sahiptir. Kısaca bitki hem farklı görünüşte hem de çok güzel kokuya sahip çiçeklerle yetiştiricileri cezbetmektedir. Bitkinin çiçek açma dönemi Temmuz ayından Ekim ayı sonuna kadardır.
Selluka bitkisinin en önemli özelliklerinden biri çimlenmeden sonra çok hızlı şekilde büyümesidir. Tabi hızlı büyümesinden dolayı kontrol altında tutulması ve gerekirse ahşap çitalarla destek sağlanması gerekebilmektedir.
Selluka sarmaşığı soğuklara dayanıklı bir tür değildir. Maksimum -1 dereceye kadar soğuklara dayanır ki bu yüzden ılıman iklime sahip bölgeler için ideal bir türdür. Tabi ki burada kışları soğuk geçen bölgelerde yetişmez demiyoruz, kışları soğuk geçen bölgelerde de yetiştirilebilir fakat kışları mutlaka kapalı bir alanda koruma altına alınmalıdır. Selluka açık havayı seven bir türdür ve havalar çok soğumadığı sürece dış mekanda tutulmasını ve havalar soğuduktan sonra koruma altına alınmasını öneriyoruz. Selluka bitkisini ılıman iklimde yetiştirdiğinizde yapraklı her zaman yeşil kalan bir türdür.
Bitki özellikle sürekli güneş alan ortamlardan hoşlanır bu yüzden konumlandırma yaparken güneye bakan alanların tercih ediilmesini öneriyoruz. Selluka kuraklığa dayanıklıdır ve sulamanın da toprak kurumaya yüz tuttuktan sonra yapılması gerekmektedir. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
Selluka tohumları satış sayfasına aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.tohumdunyasi.com.tr/kokulu-bitki-tohumu/selluka-izmir-sarmasigi-tohumu
Selluka tohum ekimi: aşağıda detaylı ekim talimatını bulabilirsiniz.
Selluka tohumu sert bir yapıya sahip olduğu için tohum kabukları zımpara ile hafifçe ve öze inmeden inceltilir. Tohumlar en az 12 en fazla 24 saat arası sıcak suda bekletilir. (Su ilk başlarda sıcak olacak daha sonra soğuyacaktır, su soğudukça sıcak su ilave edilmeyecektir.)
Balkon yada terasta bakılacaksa geniş bir saksıya bahçe toprağı ve torf karıştırılarak şaşırtma yapılır.
Tohumlar torfa ekilir. Ekim yapılmadan önce torf, 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı oranında oksijenli su ile hazırlanan solüsyon ile sulanır. (Kum, Perlit ilaveli geçirgen bir toprakta kullanılabilir.)
Selluka geniş alana yayıldığı için bahçeye direkt ekim yaparken çok yakın mesafeye ekilmemelidir. Çok derine ekilmemelidir, ekim derinliği tohum boyu kadardır. 25-28 derece sıcaklıkta, aydınlık bir ortamda çimlendirilmelidir. Nem oranı sabit ama ıslak olmamalıdır.
Selluka tohumlarının ekim yapıldığı kaplara sera etkisi yapılmalıdır. Çimlendirme kabının üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatılır. Kaplar sıcağa konulur.(Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önler.)
Her gün cam kaldırılıp kap havalandırılmalıdır. İlk yaprak görüldüğü anda cam kaldırılmalıdır. Toprak nemsiz bırakılmamalıdır. Fazla sulama tohumda çürümeye sebep olur .(Çimlenme sırasında toprak ıslak değil, nemli tutulmalıdır.)
Çimlenme süre 2-4 haftadır.
Önemli Not: Şaşırtma işleminden sonra mutlaka bahçe toprağı kullanılmalı, torf kullanılmamalıdır.
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları