Scoville- Biberlerin Acılık Değerleri

Scoville- Biberlerin acılık değerleri
Merhaba,
Bugün bloğumuzda biberlerin Scoville yani acılık değerleriyle ilgili bilgiler vereceğiz.
Scoville ismi Scoville testinin yaraıcısı Amerikalı kimyager Wilburg Lincoln Scoville'in soyadından gelmektedir. 1912 yılında Wilburg Lincoln Scoville tarafından icat edilen Scoville Organoleptic Test yani cisimlerin duyu organlarını etkileme yeteneği testi sayesinde biberlerin acılık değerleri tespit edilmeye başlanmıştır.
Daha fazla acılığa sahip biberler yetiştirmek günümüzde bir çok yetiştirici için hobi haline geldi. Tohum Dünyası olarak biz 12 yıldır Dünya'nın en acı biber tohumlarının satışını yapmaktayız. İlk satışa başladığımızda Dünya'nın en acı biber türü olarak geçen Habanero Biberi şu anda 4. sıraya düşmüş durumda. Daha son Trinidad Moruga Akrep Biberi Dünya'nın en acı biberi ünvanını alsa da günümüzde en acı biber türü olarak Carolina Reaper biberi geçmektedir. Tabi ki bu iki biber türü arasında acılık açısından çok az fark var. Trinindad Moruga Akrep biberi 1.2 ile 2 milyon arası scoville değerine sahip iken Carolina Reaper Biberi 1.4 ile 2.2 milyon arası scoville değerine sahiptir. Habanero biberinin en acı türü olan Kahverengi Habanero biberinin sahip olduğu 425 bin ile 770 bin scoville değerini düşününde 10 yılda biberlerinin acılık değerlerinin nereden nereye geldiğini görebiliyoruz. Şimdi neden bir biber türünün acılıkları bu kadar geniş aralıkta seyrediyor diyebilirsiniz. Bunun cevabı biberlerin yetiştirildiği ortama, sıcaklığa, aldığı güneş ışığı miktarına göre acılıkların artıp azalabildiğidir. Yani çok sıcak bir ortamda çok güneş alarak yetiştirilen biberler daha fazla acılığa sahip olurlar.
Tabi ki burda Habanero fazla acı değil diye düşünürseniz büyük hata yaparsanız. Bu biber türlerinin hiçbiri ağzınıza atıp tüketemek için uygun değildir. Tüketmeye kalkanlar ciddi şekilde yaralanmalarla karşı karşıya kalabilirler. Bibere dokunduktan sonra yüzünüze falan dokunmanız bile çok fazla acı çekmenize sebep olabilir. Bu yüzden tohumlara dahi dokunmadan ekim yapılması konusunda biz mutlaka ekim talimatlarında ve satış sayfalarında uyarılar yapıyoruz. Bu biberleri ancak kurutarak veya çok çok küçük miktarlarda yemeklerde kullanarak tüketebilirsiniz.
Biberlerin scoville değerleri barındırdıkları capsaisin maddesinin oranlarına göre belirlenmektedir.
Aşağıda biber türlerine ait scoville değerlerini gösteren tabloya ulaşabilirsiniz. Bu biberlerde Tabasco biberinden itibaren direkt olarak tüketmek sakıncalı olabilmektedir.
Bir başka blog yazımızda buluşmak üzere...
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları