Salatalık Tohumu
Salatalık Tohumu ve Salatalık ile İlgili Genel Bilgiler,
Merhabalar,
Bugün bloğumuzda salatalık tohumu, salatalık meyvesinin faydaları ve salatalık tohumu ekimi hakkında genel bilgiler vereceğiz.
Salatalık hakkında genel bilgiler: Salatalık hemen hemen herkes tarafından sevilen ve tüketilen ve Türk mutfağının vazgeçilmez meyve türlerindendir. Ülkemizde hıyar veya badem olarak da adlandırılır. Genelde salata yapımında kullanılmasından dolayı salatalık daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu arada sebze olarak bilinse de salatalık da domates gibi meyve türüdür. Latince adı cucumis sativus olan salatalık kabakgiller familyasından gelmekte olup anavatanı Hindistan olarak bilinmektedir. Salatalık sarılıcı bir türdür ve tek yıllıktır. Dünya üzerinde bir çok türü bulunsa da 2 ana grup altında toplanmaktadır.
Sofralık Salatalık (Slicing Cucumber) : Slicing yani dilimlemeye uygun salatalık türleri bu grupta yer alır. Salata yapımında kullanılan ve herhangi bir işlem yapmadan taze ve bekletmeden tükettiğimiz salatalıklar bu grup içinde yer alır. Bu türe ait salatalıklar kalın ve düzgün yapılı kabuklara sahiptirler. Bekleme süreleri uzun değildir ve kısa sürede tüketilmelidir.
Turşuluk Salatalık (Pickling Cucumber) : Ağırlıklı olarak turşu yapımı için yetiştirilen salatalık türü grubudur. Daha ince ve pürüzlü kabuğa sahiptirler. Hasat süresi sofralık salatalık türlerine göre daha kısadır. Her ne kadar taze tüketim içinde uygun olsalar da ince kabuklu ve küçük çekirdekli olmalarından dolayı turşu yapımında kullanılmaktadırlar. Turşuluk salatalık türleri erken, meyveler tam olgunlaşmadan ve çekirdekler büyümeden hasat edilmelidir.
Tohum Dünyası'nda Bulabileceğiz Salatalık Tohumu Türleri:
Belirttiğimiz gibi Tohum Dünyası'nda satışını yaptığımız türler geleneksel, yetiştireceğiniz ürünlerden tekrar tohum alabileceğiniz ve hibrit türlere göre daha lezzetli ürünler veren özel türlere ait tohumlardır.
Az Alanda Yüksek Mahsul Salatalık Tohumu: Az alana sahip veya saksı yetiştiriciliğine uygun salatalık türüdür. Erkenci türdür ve salatalıkların boyu 18 cm'ye kadar ulaşabilir. Sofralık salatalık türlerindendir.
Marketmore76 Salatalık Tohumu: En çok tercih edilen salatalık türlerindendir. Düzgün yapılılı meyvelidir, yüksek mahsul verir ve hastalıklara karşı dayanıklıdır. Salatalık boyu 22 cm'ye kadar ulaşabilir. Sofralık salatalık türüdür.
Meksika Mini Ekşi Salatalık Tohumu: Nadir bulunan ve en özel salatalık türlerindendir. Boyları 5 cm civarı olan mini salatalıklar verir. Hem turşu yapımına hem de taze tüketime uygundur.
Beyaz Salatalık Tohumu: Hem görünüşü hem de lezzetiyle en özel salatalık türlerindendir. Sıcak havalarda yetiştirildiğinde dahi yüksek mahsul vermesiyle bilinir. Hem turşu yapımına hem de taze tüketime uygundur. Salatalık boyu 15-16 cm'ye kadar ulaşabilir.
Çifte Mahsul Salatalık Tohumu: Diğer salatalık türlerine göre 2 kat daha fazla mahsul vermesinden dolayı bu isimle anılan salatalık türüdür. Yüksel mahsul vermesine rağmen salatalık kalitesi çok yüksektir. Erkenci türdür. Salatalıkların boyları 15 cm'ye kadar ulaşabilir. Sofralık salatalık türlerindendir.
Kristal Elma Salatalık Tohumu: Yeni zelanda kökenli salatalık türüdür. Görünüşü ve lezzetiyle özel salatalık türlerindendir. Salatalıklar olgunlaştıkça elma şeklini alırlar. Gevrek, sulu ve lezzetli meyveler verir. Sindirimi diğer salatalık türlerine göre daha kolaydır. Salatalık boyu 7-8 cm'ye kadar ulaşabilir. Turşu yapımına ve taze tüketime uygundur.
Kristal Limon Salatalık: Dışı sarı meyvesi yeşil renktedir. Limona benzemesinden dolayı bu isimle anılmaktadır. Yumuşak ve acılaşmayan tada sahiptir. Kabuğunu soymadan tüketilmek için uygundur. Salatalık boyu 15 cm'ye kadar ulaşabilir. Turşu yapımına ve taze tüketime uygundur.
Boston Turşuluk Salatalık Tohumu: En yüksek ve en fazla mahsul veren turşuluk salatalık türlerindendir. Salatalık boyu maksimum 12 cm'ye kadar ulaşabilir.
Salatalık Tohum Ekimi:
Tohumlar iç mekanda Ocak-Nisan ayları arası, dış mekanda Mayıs ayı sonlarında ekilebilir.
Toprağın Hazırlanması: Büyükçe bir kaba yarı yarıya olacak şekilde torf ve perlit konulur ve karıştırılır.Üstüne toprağın nemlenmesini sağlayacak şekilde su dökülür ve tekrar karıştırılır. Toprağın nemini ölçmek için avucunuza bir miktar toprak alınarak sıkılır. Eğer su akıyorsa suyu fazladır. Elinizi nemlendirmişse su yeterlidir.
Tohum ekimi yapıldıktan sonra saksı, bardak veya vüyol gözleri naylon folyo ile kaplanır ve her gün açılarak toprağın durumuna göre su verilir ve 10 dakika havalandırılarak folyo tekrar kapatılır.Tohumlar çimlendikten sonra folyo kaldırılır ve düzenli sulamaya devam edilir. Her gün 1-2 saat güneşte bırakılması önerilir.
Tohum ekim talimatı: 7,5 cm çaplı saksıya hazırlanan toprak karışımı doldurularak 2-3 tohum 2,5 cm derinliğe ekilir ve 20-22 dereceler arasında ışık alan bir ortamda tutulur. Spreyleme yöntemiyle düzenli sulama yapılmalı fakat aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
Çimlenmeden sonra zayıf olan bitkiler temizlendikten sonra diğerleri ilk yaprağını verdiğinde daha büyük bir saksıya şaşırtma işlemi yapılmalıdır. Kökler çok hassas olduğundan zarar vermemeye azami dikkat edilmelidir.
Dış mekana 20-25 dereceler arası sıcaklıkta 30 cm aralık bırakılarak geçirilmelidir.
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları