Marul Tohumu



Marul Tohumu,


Merhabalar,

Bugün bloğumuzda Marul, marul türleri, marulun faydaları ve marul tohum ekimi ile ilgili genel bilgiler vereceğiz.

Marul Hakkında Genel Bilgiler: Latince adı Lactuca Sativa olan Marul ilk olarak Eski Mısır medeniyetinde tohumundan yağ çıkarmak için yetiştirilmeye başlamıştır. Milattan önce 2800 lü yıllarda günümüzün romaine marul türüne benzer marul türleri yaprakları için yetiştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra Yunanlılar ve sonrasında Romalılar marul yetiştiriciliğine başlamış ve zamanla tüm dünyaya yayılmıştır.

Marul Türleri: Dünya üzerinde bir çok marul türü yetiştirilmektedir. Bu kısımda marul türleriyle ilgili bilgiler vereceğiz.  Basitçe tanımlayacak olursak marulun 4 ana türü ve bunlara bağlı farklı marul türleri bulunmaktadır. Bunlar yaprak marul, göbek marul, romaine (cos) marul, butterhead marul türleridir.

Yaprak Marul: Kırmızı marul, yeşil marul, kırmızı kıvırcık marul, yeşil kıvırcık marul ve meşe yapraklı marul türleri yaprak marul ailesinden gelmektedir. Yaprak marul türleri göbek barındırmaz ve sadece yaprakları için yetiştirilirler. Göbek barındırmadığından dolayı yaprak marul türlerinin dayanıklılığı daha azdır. Kırmızı ve yeşil yapraklı marul türlerinin tatları ve besleyici özellikleri birbirine benzerdir fakat meşe yapraklı marul türü daha baharatlı ve daha besleyici özelliğe sahiptir. Yaprak marul türleri iceberg marul türlerine çok daha fazla oranda vitamin ve mineral içerirler. Örneğin meşe yapraklı marul iceberg maruluna göre 6 kat daha fazla A vitamini içermektedir.

Romaine- (cos) Marul:  Uzun ve lezzetli yapraklara sahiptir. Hem yaprak hem de tatlı ve lezzetli baş yapan marul türüdür.  Vitamin ve mineral açısından çok zengin bir türdür.

Iceberg- Göbek Marul: Yaprakların üst üste sarılı olduğu ve düzgün yuvarlak şekilli, gevrek yapılı marul türüdür. İceberg marulun en önemli özelliği diğer marul türlerine göre daha uzun olan dayanıklılık süresidir.

Butterhead Marul: Büyük boy yaprakları ve lezzetli baş için yetiştirilen marul türüdür. Diğer marul türlerine  göre daha yumuşak tada sahiptir. Sıcaklara karşı diğer marul türlerine oranla daha dayanıklıdır.

Tohum Dünyası olarak farklı türlerde bir çok marul tohumu türüne satışlarımızda yer veriyoruz. Kış marulu tohumu, buttercrunch marul tohumu, göbekli avuç içi mini marul tohumu, lolla rossa marul tohumu, lolla bionda marul tohumu, iceberg marul tohumu, kırmızı iceberg marul tohumu, minyatür saksı marul tohumu, parris island cos marul tohumu, super red romaine marul tohumu ve kıvırcık marul tohumu çeşitlerini Tohum Dünyası'nda bulabilirsiniz. Bu türleri yetiştirerek farklı renklerde ve türlerde özel salata karışımları hazırlayabilirsiniz.

Marul Faydaları: Marul özellikle A ve K vitaminleri açısından, mineral ve lif açısından zengin bir yeşillik türüdür. Sıfır yağ ve kolesterol içerir, kalorisi düşüktür.

- Diyetler için ideal yeşillik türüdür. Besleyici olmasına karşın yağ içermez ve düşük kalorilidir.
- Beyin sağlığı için faydalıdır.
- İçerdiği A, B ve C vitaminleri ve potasyum sayesinde kolesterolü düzenler ve kalp sağlığını güçlendirir.
- Şeker hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
- İçerdiği yüksek miktarda A vitamininden dolayı göz sağlığımız için faydalıdır.
- Kemikleri güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Metabolizmayı düzenler.
- Daha sağlıklı cilt ve saçlara sahip olmamıza yardımcı olur.

Marul Tohum Ekimi: Öncelikle marul tohumları en az 5 sene tazeliklerini korurlar. Eğer hemen ekim yapılmayacaksa tohumlar az ışık alan serin bir ortamda saklanabilirler.

 Marul serin havalarda yetiştirilmelidir. Bu yüzden sıcaklıklar 15 derece civarında tohum ekimi yapılmalıdır. İç mekanda tohum ekimine başlanacaksa Şubat sonu ve Mart ayları yaz hasatı, yaz sonu Eylül- Ekim ayları kış hasatı için en ideal zaman olacaktır. Hasatın çok sıcaklara kalması marulların acılaşmasına sebep olacağından bu döneme kalmadan ürün hasatı yapılmalıdır. Tohum ekimi öncesi toprak hazırlanmalı ve organik materyallerle zenginleştirilmelidir. Solucan gübresi bu aşamada yetiştiriciler için ideal ürün olacaktır. Tohumlar toprak yüzerine yakın ekilmesi (6-13 mm arası derinliğe) ve düzenli olarak nemli kalması sağlanmalıdır. Aşırı sulamada tohumların çürümesine sebep olacağından dolayı dikkatli sulama yapılmalıdır. Tohumlar direkt dış mekanda ekilecekse yaprak marul türlerinde en az 20  cm, göbek marul türlerinde 25-30 cm aralık bırakarak ekilmelidir. Marul yetiştirilecek bölgenin güneş alan veya yarı gölge olarak seçilmesi gerekmektedir.

www.tohumdunyasi.com.tr

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.