Kuşkonmaz Tohumu
Kuşkonmaz Tohumu,
Merhabalar,
Bugün bloğumuzda kuşkonmaz sebzesi, kuşkonmaz tohumu ile ilgili genel bilgiler vereceğiz.
Kuşkonmaz Sebzesinin Tarihi: Asparagaceae ailesinin bir üyesi olan kuşkonmazın mazisi Eski Mısır medeniyetine kadar dayanmaktadır. Yunanlılar ve Romalılar sezonunda taze olarak ve kış aylarında kurutarak tüketirlerdi. O dönemlerde dahi faydalarından dolayı hem yemeklerde hem de afrodizyak özelliklerinden ve sindirim sistemine faydalarından dolayı ilaç yapımında kullanılırdı. 1400'lü yıllardan sonra ilk olarak Fransa'da daha sonra İngitere ve Almanya'da yetiştirilmeye başlamıştır.
Kuşkonmaz Sebzesi Genel Bilgiler: Kuşkonmaz sebzesi en değerli sebze türlerinden biri olarak geçmektedir. Bunun sebebi türüne göre en az 2-3 senede hasata gelmesidir. Bitki geç hasata gelse de çok yıllık bir türdür ve yıllarca kuşkonmaz yetiştirilmesine olanak sağlar. Kuşkonmaz sebzesinin %93'ü sudan oluştuğundan dolayı mutlaka zamanında hasat edilmelidir aksi taktirde sebze zamanla odunlaşmaya başlar ve tüketilmesi mümkün olmaz. Sebze düşük kaloriye sahiptir bu yüzden diyet için uygun türlerden biridir. Kuşkonmaz ana yemek olarak değil ağırlıklı olarak et yemeklerinin yanında aperatif olarak tüketilmektedir. Kuşkonmaz hızlıca tüketilmesi gereken sebze türlerinden biridir eğer ki tüketmeden saklanacaksa buzdolabına koymadan önce yıkamamaya ve ıslak şekilde saklanmamasına dikkat edilmelidir. Bunun yerine bir kaba 2-3 cm su koyularak alt kısımları su içine konularak buzdolabında 2 gün saklanabilir. Toplam 3 çeşit kuşkonmaz türü bulunmaktadır, bunlar yeşil, beyaz ve mor kuşkonmaz türleridir.
Tohum Dünyası olarak Mary Washington Yeşil Kuşkonmaz Tohumu ve Fransız varyetesi olan Mor Kuşkonmaz Tohumu satışı yapmaktayız. Bu iki türde piyasa da en fazla tercih edilen kuşkonmaz türleridir. Mor kuşkonmaz yeşil kuşkonmaza göre daha farkedilmesi zor şekilde daha tatlı tada sahiptir ve daha erkenci bir türdür. Her iki türde sağlığa çok faydalı olsa da mor sebze ve meyvelerin içerdikleri fito kimyasallardan (bitkisel kimyasallar) dolayı detoks etkileri daha fazladır. Mor kuşkonmaz eğer ki uzun kaynatılırsa rengi yeşile döner fakat 2-3 dakikalık haşlamalarda rengini korumaktadır.
Kuşkonmaz Sebzesi Faydaları: Kuşkonmaz içerdiği A,C,K ve E vitaminlerinin yanısıra fosfor, folik asit ve potasyum mineralleri ve lif açısından zengin bir türdür. Bununla birlikte düşük kalorili bir sebzedir.
- Hücrelerin zararlı etkilerden korunmasına yardımcı olur.
-Sindirim sistemini düzenler.
- İçerdiği yüksek miktarda folik asitten dolayı sağlıklı bir hamilelik döneminin geçirilmesine yardımcı olur.
-Tansiyonu düzenler.
-Düşük kalorili bir sebze olmasından dolayı sağlıklı bir diyet için ideal sebzedir.
Kuşkonmaz Tohum Ekimi ve İklim İstekleri: Kuşkonmaz tohumu ekileceği zaman toprak ısısısının 21 dereceden fazla olmasına dikkat edilmelidir. Hava sıcaklığınında 21-25 dereceler arasında olması gerekmektedir. Tohumlar ekim öncesi 2-3 saat ılık suda bekletilerek daha sonra ekim yapılmalıdır. Tohum ekimi için uygun dönem Şubat sonlarından başlanarak Mayıs ayı sonuna kadardır. Çimlenmeden sonra bitki yeterli gelişimi gösterince 9 cm çaplı bir saksıya şaşırtılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta saksının direkt güneş ışığından uzak ve 21-25 derece arası sıcaklığı bulunan bir ortamda tutulmasıdır. 10- 12 hafta süresince sulamaya devam ederek köklerin gelişmesi sağlanmalıdır. Daha sonra bahçeye 30-35 cm aralıklarla geçirilebilir. Kuşkunmaz’ın hasatı yere yakın bir noktadan kesilerek yapılmaktadır.
Saygılarımızla,
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları