Enginar Tohumu
![](https://platincdn.com/4009/dosyalar/images/Blog/Enginar.jpg)
Enginar Tohumu (Artichoke)
Merhaba,
Bugün bloğumuzda sofralarımızın özel sebze türlerinden biri olan Enginar ve Enginar tohum ekimi ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Tohum dünyası olarak uzun süredir hem yeşil küre hem de mor enginar tohumu satışı yapmaktayız. Satışını yaptığımız diğer türler gibi enginar tohumlarıda gelenekseldir.
Enginar Hakkında Genel Bilgiler: Latince adı Cynara Scolymus olan Enginar ilk olarak Akdeniz'de keşfedilmiş zamanla Avrupa ve Amerika'ya yayılmıştır. Eski Yunan ve Roma imparatorluğu döneminde soyluların masalarını süsleyen Enginar o günden bu güne değerini asla kaybetmemiştir. Günümüzde enginar gurme şeflerin en çok tercih ettiği sebze türleri arasında yer almaktadır.Enginar öyle bir sebzedir ki mitolojik hikayelerde bile geçmektedir.
Enginar, çiçek goncalarının oluşturduğu bir sebzedir. Çiçek açmadan hemen önce toplandığında sebze olarak tüketilir. Eğer ki alacağınız enginarın yaprakları açılmışsa çiçek açmaya yakın toplandığını ve olgun enginar olduğunu anlayabilirsiniz. Olgun enginarlarda hem sert hem de aşırı lifli olacağından dolayı yaprakları kapalı enginar seçmenizde fayda var:)
Dünya'da enginar yetiştiriciliğinde ilk sırada İtalya daha sonra Mısır ve İspanya yer almaktadır. Türkiye dünya Enginar üreticileri sıralamasında 7. sırada yer almaktadır fakat ilk 3 ülkeye göre üretimimiz oldukça düşüktür. Ülkemizde enginar ağırlıklı olarak İzmir civarında yetiştirilmektedir. Ülkemizde bir çok faydasına rağmen maalesef enginar fazla tüketilen bir sebze değil. Kişi başı tüketim yılda sadece 1 adettir. Ülkemizde sakız ve bayrampaşa enginar türleri yetiştirilmektedir. Son yıllarda ucuz olmasına adına gdo'lu enginar satışıda yapılmakta olup ucuz olan enginardan uzak durmanızı öneriyoruz.
Enginar Faydaları:
-Enginar tam anlamıyla bir vitamin ve mineral deposudur. Bununla birlikte lif bakımından da zengindir. Magnezyum, potasyum, fosfor, demir, C, K Ve B6 vitamini barındırdığı vitamin ve minerallerden sadece birkaçıdır. Az yağ barındırı ve antioxidan özelliğe sahiptir.
-Kötü kolesterolu düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir.
-Kan basıncını düzenler.
-Karaciğer için çok faydalı bir sebzedir.
-Sindirim sistemini düzenler.
-Kan şekerini düşürür.
Enginar Tohum Ekimi: Çok yıllık bir bitki olan Enginar ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirmek için ideal bir sebze türüdür. Çok soğuk ve sıcak iklimlerden hoşlanmaz.
Tohum ekimi iç mekanda küçük saksılarda Şubat- Nisan ayları arasında yapılabilir. Dış mekanda toprak ısısının arttığı dönem olan Nisan ayı ortasından itibaren tohum ekimi yapılabilir.Enginar bitkisi sağlıklı bir gelişim için günde mutlaka 8 saat güneş ışığı alacak bir konumda yetiştirilmelidir.
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları