Brokoli Tohumu
Brokoli Tohumu
Merhabalar,
Bugün bloğumuzda şifa deposu sebze türlerinden biri olan Brokoli ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Brokoli Hakkında Genel Bilgiler: Latince adı Brassica oleracea var. italica olan Brokoli sebzesi çok eski ve geleneksel bir tür olmasına rağmen özellikle son yıllarda sağlığımıza olan önemli faydalarından dolayı dikkat çeken sebze türlerinden biridir. İtalyan kökenli bir sebzedir ve yaprakları da dahil sebzenin her kısmı yenilebilir özelliktedir. Brokolinin taze olduğunu tamamıyla yeşil halde olmasından anlayabilirsiniz, eğer ki yapraklar sarı renge dönmüş ve sebze üzerinde sarı çiçeklenme olmaya başladıysa artık tüketime uygun değildir. Bu yüzden taze olarak aldıysanız bile buzdolabında fazla bekletmeden kısa sürede tüketmenizi öneririz, aksi taktirde buzdolabında saklasanız dahi bir süre sonra çiçeklenme olmaya başlayacaktır.
Brokoli Nasıl Tüketilmeli: Brokoli hiç pişirmeden dahi tüketilebilen bir sebzedir. Fakat eğer ki pişirerek tüketmek istiyorsanız içerdiği vitamin ve mineralleri korumak adına az pişirerek hafif sert olacak şekilde haşlamanız veya buharda pişirmeniz gerekmektedir. Haşladıktan sonra bir tabağa alarak soğuması beklenmeli ve üzerine limon ve sızma zeytinyağı eklenmelidir.
Tohum Dünyası olarak yıllardır yeşil ve bordo brokoli tohumu satışı yapmaktayız. Her iki türde geleneksel türlerdir. Bordo brokoli hasat edildiğinde bordo renkte olsa da haşlandıktan sonra yeşil renge dönmektedir.
Brokolinin Faydaları: Brokoli sebzesi lifler, vitamin ve mineraller yönünden çok zengindir. Yüksek miktarda K, A, C ve B9 vitaminleri ve Protein, Potasyum, Fosfor ve Selenyum içerir. Brokolinin antioksidan içeriği insan sağlığı için çok önemli değer taşımaktadır. Antioksidanlar serbest radikallerin hücrelerimize zarar vermesini engellerler. Bu yüzden genel sağlığımızın korunması açısından çok önemlidir. Brokoli sindirilirken sülforafan adlı güçlü bir antiaksidona dönüşen gukofanini yüksek miktarda içerir. Sülforafan kan şekerini düşürür, kolesterolü düzenler ve kronik hastaların ilerlemesine engel olur.
Bunlar dışında brokolinin bilinen faydaları şunlardır:
-Vücutda iltihabı alır.
-Kalp sağlığını güçlendirir.
-Sindirim sistemine faydalıdır ve kabızlığı engeller.
-Beynin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
-Yaşlanmayı yavaşlatır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Ağız ve diş sağlığı için önemlidir.
-Sağlıklı kemikler ve eklemlere sahip olmanıza yardımcı olur.
-Cildimizi güneş ışığının verdiği zararlardan korur.
Brokoli Tohum Ekimi: Brokoli tohumdan çok kolay yetişen bir türdür. Tohumları toprağın üzerine serpseniz dahi kolayca çimlenirler. Brokoli güneşi seven bir tür olmakla birlikte bir serin iklim sebzesidir. Yazları uzun olan bölgelerde tohum ekimine Sonbahar mevsiminde, yazları kısa geçen bölgelerde bahar öncesi tohum ekimine başlanabilir. Suyu seven bir türdür ve bu yüzden yetişene kadar düzenli sulama gerektirir. Saksıda brokoli yetiştirmek için 50 cm çaplı saksılar kullanılması önerilir.
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları