Biberiye Tohumu


Biberiye Tohumu

Merhabalar,


Bugün bloğumuzda sofralarımızın vazgeçilmez baharatlarından biri olan biberiye, biberiyenin faydaları ve biberiye tohumu ile ilgili genel bilgiler vereceğiz.

Biberiye Genel Bilgiler: Latince adı Rosemarinus Officinalis, ballıbabagiller famiyasından, odunsu yapıya sahip, her dönemde yeşil kalan, boyu 1.2 metreye kadar ulaşabilen, kokulu çiçeklere sahip ve hepsinden önemlisi 15-20 yıl gibi uzun yaşam süresine sahip baharat türüdür. Arı bitkisi olarak da geçen tür bu yüzden arıcılıkta da tercih edilen bitki türlerindendir. Biberiye dünya üzerinde 80'den fazla ülkede yetişen veya profesyonel olarak yetiştirilen yaygın bir türdür.

Biberiye hem kökü hem de yaprakları için yetiştirilen baharat türüdür. Kökleri yaz boyunca toplanarak kurutularak kullanılır. Yaprakları taze veya kuru şekilde yemeklere tat katmak, çay yapımında  ayrıca faydalı yağları için kullanılmaktadır. Biberiye yağı ağırlıklı olarak saçları güçlendiren şampuan, sabun, parfüm ve diğer kozmetik ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Tabi faydalı yağlarının kullanımı bunlarla bitmiyor, öncelikli olarak biberiye yağı ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Bu ilaçlar astım, egzema ve kolit hastalıkları vb. hastalıkların tedavisinde kullanılmatadır. Burada bir uyarı yapmakta fayda görüyoruz. Biberiye yağının faydalarına rağmen evde kontrolsüz şekilde alınan yağların alerjik reaksiyonlara, epilepsiye ve tansiyonda oynamalara sebep olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden profesyonel şekilde alınmış yağları tercih etmenizi öneriyoruz. Kısaca en güzel tüketim şekli taze veya kuru yapraklarını çay yapımında veya yemeklerde kullanmak olacaktır.

Biberiye Faydaları: Biberiye başta manganez olmak üzere mineraller açısından zengin bir türdür.

- Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

-Stresi azaltır.

-Hafızayı güçlendirir ve daha kolay odaklanılmasını sağlar.

-İçerdiği phyto kimyasallar sayesinde hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olur.

Biberiye Tohum Ekimi: Biberiye tohum ekimine iç mekanda Şubat ortalarından Nisan sonuna kadar başlanabilir. Dış mekanda direkt olarak bahçeye veya saksıya Mayıs ayında ekim yapılabilir.Biberiyede özellikle toprak ısısını yüksek tutmak önemlidir. Bu yüzden sıcak bir konumda tutulmalıdır. Çimlenmeden sonra mutlaka direkt güneş ışığı alan ve havadar bir ortamda tutulmalı ve sulama minimum düzeyde tutulmalıdır. İlk kış mevsimi mutlaka korunaklı alanda geçirilmelidir. Daha sonra bahçeye 60-90 cm aralıklarla geçirilir.

Biberiye Hasatı: Biberiye, kekik ve lavanta gibi gövde kısmından kesilirse yeni yapraklar vermez. Bu yüzden alt kısımlardan yeni çıkan dallar toplanmalıdır. Bu şekilde yapıldığında bitki yeni dallar verecektir.

www.tohumdunyasi.com.tr

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.