Bezelye- Araka Tohumu
Bezelye (Araka) Tohumu
Merhabalar,
Bugün bloğumuzda lezzeti ve sağlığımıza olan faydalarıyla sofralarımızdan eksik etmediğimiz bezelye sebzesi, bezelye tohum ekimi gibi konularda bilgiler vereceğiz.
Bezelye Sebzesi Tarihi: Latince adı Pisun Sativum olan bezelye, ülkemizde araka olarak bilinir. Kökeni o kadar eskidir ki ne zaman yayılmaya başladığıyla ilgili bir bilgi yoktur fakat Akdeniz bölgesine ait sebze türlerinden olsada orta doğuda keşfedilip zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Sebzeler arasında en eski maziye sahip türler arasında yer almaktadır.
Tohum Dünyası olarak yeşil ok bezelye türüne ait tohumların yıllardır satışını yapmaktayız. Bununla birlikte saksı bezelyesi tohumununda özellikle az alana sahip ve saksı yetiştiricilerine yönelik satışını yapmaktayız. Yeşil ok bezelyesini yetiştiren müşterilerimiz hem sebze kalitesi hem de çok yüksek mahsul vermesinden dolayı tarafımıza olumlu dönüşler yapmışlardır.
Bezelye Sebzesi Özellikleri: Bezelye tek yıllık bir bitkidir fakat tohumdan yetiştirmesi çok kolay olmasından dolayı alınacak tohumlarla düzenli olarak yetiştirmeye devam edilebilir. Tırmanıcı bir türdür ve bitki boyu 1,8 metreye kadar ulaşabilir, bu yüzden yetiştirilen alana çit koyulması gerekmektedir. Bitki mor, pembe ve beyaz çiçeklere sahiptir. Bir bezelye içinde 5-10 adet arası tohum bulunabilir. Bitki sağlıklı kaldığı sürece ürün vermeye devam eder, Ne zaman ki sıcaklık yükselmeye başlar bitki sağlıksızlaşır ve ürün vermeyi keser. Bezelye saksı yetiştiriciliğine uygun bir türdür.
Bezelye Sebzesi İklim ve Su İhtiyaçları: Bezelye serin hava sebzesidir. Bu yüzden tohum ekimine sıcağa kalmadan başlanmalıdır. Evde veya bahçesinde bezelye yetiştirecek bitkiseverlerin yarı gölge ortamları seçmeleri ve sürekli güneş ışığı alan bölgelerden kaçınmaları gerekmektedir. Bezelye yetiştiriciliğinde su çok önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı ürünler yetiştirmek ve fazla mahsul almak için bol sulama yapılması gerekmektedir.
Bezelye Tohum Ekimi: Tohum ekimi için toprak sıcaklığının 7-8 dereceler arasında olması gerekmektedir. Tohum ekimine Şubat- Mart ayında başlanacağı gibi Yaz sonu yetiştiriciliğine de uygun bir türdür. Tohumlar ekim öncesi 1 gün suda veya nemli bez arasında bekletilmelidir. Saksı yetiştiricileride tohumları iç mekanda vüyol gözlerinde çimlendirerek 7,5 cm çaplı saksılara şaşırtmalı ve köklerin gelişmesinden sonra asıl saksıya veya bahçeye geçirmelidir. Bahçe yetiştiriciliğinde sıralar arası 40-50 cm aralık bırakılarak 3-4 cm derinliğe tohum ekimi yapılmalıdır.
www.tohumdunyasi.com.tr
Son Eklenen Blog Yazıları