Alabaş Tohumu- Kohlrabi- Alman Turbu



Alabaş Tohumu, Kohlrabi


Merhabalar,

Bugün bloğumuzda diyet dostu olmasının yanısıra insan sağlığına olan bir çok faydasıyla dikkat çeken alabaş sebzesiyle ilgili bilgiler vereceğiz.

Tohum Dünyası olarak yaklaşık 12 yıldır yeşil ve mor alabaş tohumu satışı yapmaktayız. Satışa ilk başladığımız yıllarda alabaş ülkemizde neredeyse hiç bilinmeyen bir tür olmasına karşın yurt dışında oldukça fazla tüketilen bir sebze türüydü. Fakat zamanla insan sağlığına olan faydaları duyulmaya başladı ve  şimdi marketlerde ve pazarlarda satışı yapılıyor. Her zaman yüksek lifli gıdaları tüketmemiz gerekiyor bu yüzden alabaşa mutlaka sofralarınızda yer vermenizi öneriyoruz.

Alabaş Hakkında Genel Bilgiler: Alabaş sebzesi lahanagiller ailesinden gelen iki yıllık bir türdür. Alman şalgamı, alabaş turbu olarak geçer. Almanca'da kohl kelimesi lahana, rabi kelimeside şalgam anlamına gelmektedir. Kohlrabi kelimeside bu iki kelimenin birleşiminden oluşmuştur. Alabaş her ülkede farklı isimler alsa da tüm dünyada fazlaca tüketilmektedir.  Tadı turba benzerdir fakat turplarda bazen rastladığımız acılık alabaşda görülmez. Daha lezzetli ve hafif tada sahiptir. Daha öncede belirttiğimiz gibi alabaş içerdiği yüksek lif oranı sayesinde diyet dostu sebze türlerinden biridir. Bununla birlikte diyet yaparken ihtiyaç duyacağımız vitamin ve minerallerede fazlasıyla sahiptir. A, C ve B complex vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, manganez, fosfor ve demir gibi mineraller açısından oldukça zengin bir türdür. Alabaş yediğinizde uzun süre tok hisseder ve yemeğe ihtiyaç duymazsınız. Bütün bu özelliklerine karşılık kalorisi düşük bir sebzedir. 100 gramında sadece 27 gram kalori ve sıfır kolesterl bulunur.

Markete veya pazara gittiğinizde karşınıza çeşitli boylarda alabaşlar çıkacaktır. Kimi zaman aynı fiyata daha büyük boy alma fikri çekici görünsede biz küçük olanları tercih etmenizi öneriyoruz. Büyük olan alabaşlar hem daha zor soyuldukları gibi hem de daha kuru, sert ve lezzetsizdir.  Alabaş sebzesinin hem kökü hem de yaprakları yenilebilir. Yapraklarıda A, B complex ve K vitaminleri açısından zengindir. Alabaş yeşil ve mor renkte olmak üzere iki çeşide  sahiptir. İkisininde tadı yaklaşık olarak aynı olmakla beraber mor olanın tadı yeşil olan türe göre daha hafiftir.

Alabaş Faydaları Nelerdir:

-B complex vitaminleri yönünden zengin olmasından dolayı metabolizmayı düzenler.

-Yüksek lif kaynağı  ve düşük kalorili bir sebze olmasından dolayı diyet yapanlar için ideal bir türdür.

-Yüksek miktarda demir içermersinden dolayı vücuttaki kırgınlığa, baş ağrısına, yorgunluğa, mide düzensizliklerine iyi gelmesiyle beraber bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

- Alabaş Potasyum yönünden zengin bir tür olmasından dolayı kas ve sinir sistemine faydalıdır. 1 kap taze kohlrabide 1 günlük ihtiyacımızı karşılayacak kadar Potasyum bulunur.


-Alabaş içerdiği yüksek miktarda A  vitamininden dolayı gözlerimize faydalı bir sebzedir.

-Kan basıncını düzenler.

-Kemik sağlığımızı kuvvetlendirir.

Alabaş Nasıl Yetiştirilir: Alabaş serin iklim sebzesidir. Bu yüzden serin ortamda yetiştirilmesi ve yazı sıcak geçen bölgelerde tohum ekimine havalar soğukken veya yaz sonu sıcaklıklar düştükten sonra başlanması gerekmektedir. Tohum ekiminden sonra 60-70 günde hasata gelen erkenci bir türdür. Yaz ve kış hasatına uygun bir türdür. Sık sulama yapılmalı fakat az su verilmelidir.

www.tohumdunyasi.com.tr

 

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.